Znamy wyniki konkursu na najsmaczniejsze pączki
Oficjalny serwis Miasta i Gminy Kórnik
Kontrast Rozmiar tekstu

Znamy wyniki konkursu na najsmaczniejsze pączki

Nagrody w konkursie Smak Pączka 2022 trafiły również do przedstawicieli Gminy Kórnik!

 

Pączki

 

Pączki degustowały 2 kapituły: profesjonalna i konsumencka.

W skład kapituły profesjonalnej weszli:

  • Paweł Mieszała – Mistrz Świata Cukierników,
  • Teresa Palacz – Narodowy Instytut Dziedzictwa,
  • Marek Gąsiorowski – Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska,
  • Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna,
  • Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.

Przyznano główne nagrody w kategorii pączki tradycyjne:

  • I miejsce – Smaczki Maszki z Baranowa za Pączka z konfiturą z róży oraz za Pączka z domowymi powidłami,
  • II miejsce – Wypiekarnia - Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z powidłami,
  • III miejsce – Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za Pączka z konfiturą malinową.

W tej kategorii wyróżniono też: Pączka tradycyjnego z Cukierni Jacek Grzeczka z Pobiedzisk oraz Pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców z Cukierni Ryszard Gembiak z Poznania.

Nagrody w kategorii pączków innych przyznano:

  • I miejsce – Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z czarną porzeczką i mleczną czekoladą,
  • II miejsce – Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Cronuta z nadzieniem z białej czekolady w polewie,
  • III miejsce – Cukiernia Ryszard Gembiak za Pączka z konfiturą dyniowo-pomarańczową.

Wyróżniono w tej kategorii: Pączka z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Ciastkarni Luna Sławomir Augustyniak z Poznania oraz Pączka z pyrą od Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk Laureaci głównych nagród otrzymali nagrody finansowe od Instytutu Skrzynki, zestawy konfitur od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek”, vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w wybranym wydarzeniu w roku 2022, zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego, vouchery na szkolenie od Cukierni Pawlova oraz voucher na zakupy w sklepie www.drake.com.pl.

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Pączka” otrzymały:

  • Cukiernia Jagódka z Suchego Lasu za Pączka z nadzieniem wiśniowym,
  • Wypiekarnia Hanna Krolczyk z Murowanej Gośliny za Pączka z pieca z powidłami,
  • PPHU Ammaretto Cukiernia Krzysztof Pielak za Pączka z marmoladą wypiekany na smalcu,
  • Smaczki Maszki z Baranowa za Pączka z domowymi powidłami,
  • Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za Pączka z powidłami,
  • Cukiernia Jacek Grzeczka z Pobiedzisk za Pączka z powidłami śliwkowymi,
  • Pod Strzechą z Biskupic za Pączka z nadzieniem wiśniowym,
  • Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z powidłami,
  • Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Cronut z nadzieniem z białej czekolady w polewie,
  • Pączek w maśle z Lubonia paczek tradycyjny z powidłami śliwkowymi.

Druga kapituła, składająca się z mieszkańców Poznania i powiatu poznańskiego, wielbicieli pączków oceniła pączki następująco:

  • I miejsce – Cukiernia Ryszard Gembiak z Poznania za Pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców,
  • II miejsce – Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk Z Kórnika za Pączka z Malinami i biała czekoladą,
  • III miejsce – Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Pączka z nadzieniem z białej czekolady i adwokata.

Wyróżnienia przyznano zaś Beacie Wojciechowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk za Pączka z pyrą oraz Adriannie Tyranowskiej – z Koła Gospodyń Wiejskich Waliszewianki za Pączka „pudrowa truskaweczka”.

Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.