Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 13.11.2023 r.
„Na wigilijnym stole” – konkurs kulinarny
Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do czwartku, 7 grudnia włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 10 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; ul. Dworcowa 5, 62-052 Szreniawa / Komorniki z dopiskiem: KONKURS „NA WIGILIJNYM STOLE”.
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw/dań/napojów. Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na scenie w muzeum w godzinach popołudniowych oraz udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i stronie Instytutu Skrzynki, organizatora wydarzenia i sponsora nagród finansowych: Grand Prix w każdej z czterech kategorii w wysokości 500 zł. Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsce w każdej z kategorii oraz tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023” wyróżnionym daniom, wypiekom i winom z powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają też wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane przez Muzeum w Szreniawie oraz upominki do Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiego.
Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego punktu na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Konkurs „Na wigilijnym stole 2023” wpisuje się w tę ideę: czas przygotowań do świąt to nie tylko strojenie choinki, ale również wspólne lepienie pierogów, czy wypiekanie i dekorowanie pierniczków. Zgodnie z tradycją, składniki wigilijnych potraw nie są przypadkowe: ryby symbolizują obfitość, a grzyby zdrowie, dlatego są tak popularnym elementem dań świątecznych, także zup.
Konkurs odbywa się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu. Wydarzenia odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki