Miód akacjowy - najlepszy z Gospodarstwa Pasiecznego Socha z Czmonia

Dodano 2021-07-26

Dnia 11 lipca 2021 roku zostały rozdane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu". 

Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia uzyskał tytuł  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu" w dwóch kategoriach: miody i produkty pszczelarskie.

Miód akacjowy w słoiku

Pierzga Gospodarstwo Pasieczne Socha

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Z wiejskiego stołu”, kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu” zmierzyła się ze słodkim jak miód wyzwaniem. Aż 23 produkty z powiatu poznańskiego walczyły bowiem o certyfikat za najlepszy smak. Królowały miody, jednak i tu znalazły się zaskakujące połączenia smakowe, jak np. miód z pierzgą i pyłkiem pszczelim, czy z rokitnikiem.

Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji zgłoszonych produktów postanowiła przyznać tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Miodu” następującym produktom:

W kategorii miody:

  • miód rzepakowy – Miody Suszka Inspiracje z Mosiny
  • miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia (gm. Kórnik)
  • miód z pierzgą i pyłkiem – Gospodarstwo Pasieczne Ibrona z Puszczykowa
  • miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Miody Szlaku Piastowskiego z Biskupic (gm. Pobiedziska)
  • miód akacjowy ze spadzią – Gospodarstwo Pasieczne Miody Szlaku Piastowskiego z Biskupic (gm. Pobiedziska)
  • miód akacjowy – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica
  • miód rzepakowy – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica.

W kategorii napoje z miodem:

  • herbata z boru z miodem – twórca ludowy, Jadwiga Anioła z Rogalinka (gm. Mosina)

W kategorii produkty pszczelarskie:

  • pierzga – Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia (gm. Kórnik)
  • pyłek pszczeli – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica.

W kategorii inne produkty z miodem:

  • miód z rokitnikiem – Miody Suszka Inspiracje z Mosiny
  • słodkie żebro Adama – żeberka w miodzie – Karczma na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • zupa czereśniowa z lanymi kluskami i miodem – Forklore Tour z Poznania, z miodem z pasieki z gm. Suchy Las.

Wśród laureatów znalazło się dwóch członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Miody Suszka Inspiracje oraz Karczma w Szreniawie, którego operatorem jest Instytut Skrzynki, współorganizator konkursu. Wydarzenie swoim patronatem objął starosta poznański, Jan Grabkowski. Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą odbywających się na terenie powiatu poznańskiego. Ma na celu promocję najlepszych lokalnych produktów i producentów z naszego regionu.