ZAPROSZENIE – „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”
Serdecznie zapraszamy producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz osoby reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego do udziału w XXIV edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa wielkopolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia (ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego) oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Finał wojewódzki odbędzie się 14 czerwca 2025 r. w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą.
Konkurs odbywać się będzie na:
- Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
- Najlepszą potrawę regionalną
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 30 maja 2025 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).
Dokumenty można składać:
- drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2025”,
- osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2025”. - za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.
- za pośrednictwem e-Doręczeń na adres AE:PL-11756-53956-CSIAT-18
- Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych
i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Kórniku.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
- Napoje regionalne:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
- Inne produkty regionalne.
- Na najlepszą potrawę regionalną
W konkursie udział biorą dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe. Mają one 40 minut na przygotowanie dań konkursowych w tym: zupy lub przystawki oraz dania głównego.
Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.